Γρηγόρης Βρεττός | Συνέντευξη στο www.exeisminima.gr/ Σεπ 2010

Γρηγόρης Βρεττός | Συνέντευξη στο www.exeisminima.gr/ Σεπ 2010

Ο Γρηγόρης Ι.Βρεττός τελείωσε τις σπουδές του και από το 2009 επέστρεψε στη Θήβα δημιουργώντας στην Οδό Αυλίδος 77, ένα σύγχρονο οινολογικό εργαστήριο, υλοποιώντας ουσιαστικά το όνειρό του.

Πως ασχολήθηκες με την οινολογία;

Το 2002 τελείωσα το Τεχνικό Λύκειο της Θήβας με ειδικότητα  τη Γεωπονία. Την ίδια χρονιά πέρασα πρώτος με υποτροφία στην Οινολογία και Τεχνολογία Ποτών του ΤΕΙ της Αθήνας.

Από τα πρώτα χρόνια των σπουδών μου άρχισα να δουλεύω σε κάβες, σε εταιρείες διακίνησης ποτών και το 2006 ξεκίνησα συνεργασία με το Κτήμα Αργυρού στη Σαντορίνη. Συνέχισα την ίδια χρονιά στο Κτήμα Μητραβέλα στη Νεμέα όπου εξακολουθώ να οινοποιώ μέχρι σήμερα παρά το γεγονός ότι είναι 1,5 ώρα απόσταση από τη Θήβα.

Πως αποφάσισες να επιστρέψεις στη Θήβα;

Το είχα ξεκαθαρίσει μέσα μου ότι θα επιστρέψω και θα προσπαθήσω να κάνω αυτό που σπούδασα και αγαπώ στην πόλη μου η οποία ευτυχώς μου δίνει την δυνατότητα καθώς πρόκειται για περιοχή με μεγάλη παράδοση στην οινοποιία.

Το σκεφτόμουν συνεχώς και παρατηρούσα ότι ενώ η ευρύτερη περιοχή της Θήβας είναι μια από τις μεγαλύτερες αμπελουργικές ζώνες και κάπου υστερούσε.

Από συζητήσεις με οινοποιούς και αμπελουργούς κατάλαβα ότι έλειπε από την πόλη ένα σύγχρονο οινολογικό εργαστήριο εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και πιστοποιημένο σύμφωνα με τις σημερινές διεθνείς προδιαγραφές. Πολλές φορές αναγκάζονταν να πηγαίνουν στην Αθήνα ή την Χαλκίδα για μια ολοκληρωμένη απάντηση στα δείγματα τους.

Έτσι από τις αρχές 2009 άρχισα να υλοποιώ το όνειρό μου με την δημιουργία του εργαστηρίου. Το εξόπλισα με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας για αναλύσεις νερού κρασιού και ελαιολάδου και ετοιμάζομαι για την διαδικασία πιστοποίησης ISO 9002.

Πώς ήταν φέτος η χρονιά για τον τρύγο της περιοχής μας και ποιά προβλήματα αντιμετωπίζουν όσοι ασχολούνται με την αμπελουργία;

Ο τρύγος φέτος διεξάγεται νωρίτερα λόγω της ζέστης και αρκετές ποικιλίες έχουν ωριμάσει. Υπάρχουν κάποια προβλήματα κυρίως σε περιοχές που έχουν προσβληθεί από ωίδιο και κάποιες άλλες που έχουν χτυπηθεί από χαλάζι. Επίσης παραμένει το πρόβλημα της διάθεσης των σταφυλιών καθώς και το πρόβλημα της τιμής ανά κιλό.Χρειάζεται υπομονή για να έχουμε καλό τρύγο…

Είσαι ευχαριστημένος μέχρι τώρα από την απόφαση σου να επιστρέψεις στην πόλη σου;

Γενικά είμαι ευχαριστημένος, καθώς όσον αφορά την εργασία μου η περιοχή είναι μια μεγάλη αμπελουργική ζώνη. Σε σχέση με τις υπόλοιπες συνθήκες το γεγονός ότι είμαστε μόνο μια ώρα απόσταση από την Αθήνα αλλά και η γειτνίαση με άλλες περιοχές μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιούμε δημιουργικά το χρόνο μας. Αυτό σε συνδυασμό με κάποιες παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής μας, δίνουν ένα πλεονέκτημα σε όποιον επιθυμεί να επιστρέψει στην πόλη μας.

http://exeisminima.gr/blog/2010/09/%ce%b3%cf%81%ce%b7%ce%b3%cf%8c%cf%81%ce%b7%cf%82-%ce%b2%cf%81%ce%b5%cf%84%cf%84%cf%8c%cf%82/

Comments are closed